We hebben een overzicht van redenen ontvangen van onze leverancier Belgosuc over de stijgingen van de suikerprijzen. Dit betreft zowel sacharose (bietsuiker) als glucosestropen (tarwe). Deze willen we graag delen om u een beter inzicht te geven in de huidige prijszetting van suikers.

Sacharose (bietsuiker)

  • Wereld suikerprijs (Nr 11/Nr 5) die op 6 jaars recordhoogte staat (EU + UK moet ca 2.5 Mio T suiker van de wereld invoeren, dus dit heeft een sterk bepalende prijssettingsinvloed);
  • Het einde van de EU bietencampagne (dec 22) werd getroffen door een strenge vorst (dit betreft vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland). Daardoor is een deel van de oogst verloren gegaan. Dit na een jaar van reeds zeer lage productie, dus voorraden gaan sowieso zeer laag blijven;
  • Dreiging van verbod op het gebruik van pesticiden (de zogenaamde neonics) – zoals door de EU commissie recent is gepubliceerd – vanaf de volgende campagne. Dit zal een negatieve invloed hebben op rendementen (vooral in Frankrijk & Au );
  • Boeren moeten meer betaald worden voor de bieten, gezien de concurrentie met andere ‘interessantere’ gewassen (bv. tarwe en mais ). Als dit niet veranderd dan zal dit de bietenaanvoer doen verminderen.

Glucoses (tarwe)

  • Sterke stijging in het verbruik van maïs- en tarwezetmeel in papier / golfkarton tijdens de Covid periode. Die is nu (vanaf begin 2023) wel sterk teruggevallen, ten voordele van bv aardappelzetmeel;
  • De beperktere productiecapaciteit in glucoses was er dus tot eind vorig jaar, dit is nu ook aan het wijzigen;
  • Tot eind vorig jaar waren er hoge tarwe-/maïs- en energieprijzen, die bepalend zijn voor de glucose kostprijs;
  • Algemeen kunnen we stellen dat, ondanks de daling van de tarwe-/maïs- en energieprijzen nu, de glucoseprijzen hoog blijven doordat ze zich linken aan de hoge suikerprijs.

Meer over Belgosuc

Belgosuc is een sterke speler in de suikerverwerkende industrie gesitueerd in Beernem – België. Ze produceren op hoogkwalitatieve wijze halffabricaten op basis van suikers. Met een eigen gamma en producten op maat richt Belgosuc zich tot de ambachtelijke en industriële voedingssector doorheen Europa. Continue investeringen dragen bij tot performante en hygiënische installaties en procesomgeving. De productieprocessen zelf verlopen met maximale aandacht voor hygiëne en veiligheid conform de Food Safety System Certification FSSC 22000. Het bedrijf is geëngageerd in het continu verbeteren van de kwaliteit van zijn producten en diensten, en in de prestaties van zijn geïntegreerd kwaliteitssysteem.

Dankzij de hightech productiefaciliteiten, van de installaties tot de productielijnen, leveren ze met scherpe productietijden. Maar het zijn de topproducten die de competitieve prijszetting klanten laten overtuigen.

Suikers kopen? Op zoek naar vaste, of vloeibare suiker of wellicht biologische suiker? Bestel hier Suikers, verkrijgbaar vanaf 5kg.

Blijf op de hoogte van de meest actuele nieuwsinformatie!
Schrijf u nu in!